Στο Surya Bali Yoga School διδάσκονται τα παρακάτω μαθήματα:

Hatha Yoga

Yoga σημαίνει ένωση. Hatha σημαίνει σώμα. Επίσης σημαίνει ήλιος και σελήνη. Η παράδοση της Hatha yoga διδάσκει ότι το σώμα με την αναπνοή είναι σε απόλυτη σύνδεση με το νου και την συναισθηματική μας κατάσταση. Hatha είναι η yoga της εναρμόνισης. Σημαίνει ότι με την άσκηση της yoga εναρμονίζουμε την κίνηση με την αναπνοή και αυτό προϋποθέτει τη συμμετοχή του νου. Η συνεργασία αυτή σώματος, αναπνοής και άσκησης πραναγιάμα (έλεγχος της αναπνοής), βοηθούν στην ανάπτυξη της συγκέντρωσης τόσο στην άσκηση όσο και στην καθημερινή ζωή, στις δραστηριότητες μας, στην εργασία.

Kundalini Yoga

Η Κουνταλίνι yoga είναι από τις αρχαιότερες τεχνικές κι ήρθε στην δύση σχετικά πρόσφατα. Το 1969 ο Yogi Bhajan ίδρυσε τον οργανισμό 3HO (the Healthy, Happy, Holy Organization) με σκοπό να μεταδώσει την Κουνταλίνι στο ευρύτερο κοινό. Ο Yogi Bhajan πίστευε ότι όλοι πρέπει να επωφεληθούν από τα ευεργετήματα της Κουνταλίνι και να πάψει να είναι μια πρακτική για τους λίγους.

Η Κουνταλίνι είναι η ξεκλείδωτη ενέργεια στην βάση της σπονδυλικής στήλης η οποία μπορεί να ανέβει προς τον εγκέφαλο, εφόσον ξυπνήσουμε το σώμα μας, μέσω των ενεργειακών καναλιών (τσάκρας). Λένε πως η φώτιση έρχεται όταν η Κουνταλίνι ανέβει πάνω στο 7ο τσάκρα. Η Κουνταλίνι συχνά παρομοιάζεται σαν ένα φίδι κουλουριασμένο στην βάση της σπονδυλικής μας στήλης. Κάθε σειρά ασκήσεων της Κουνταλίνι συνδέεται με συγκεκριμένη αναπνοή η οποία εντείνει τα αποτελέσματα τη κάθε άσκησης με σκοπό να ελευθερώσει την ενέργεια από τα κατώτερα κέντρα του σώματός μας και να της επιτρέψει έτσι να κινηθεί ανοδικά.

Τα σετ ασκήσεων στην Κουνταλίνι ονομάζονται κρίγιας (kriyas) και χαρακτηρίζονται από επαναλαμβανόμενες κινήσεις με αναπνοή ή κρατώντας την στάση καθώς αναπνέουμε με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Σε ένα μάθημα της Κουνταλίνι θα ζεστάνουμε το σώμα, θα τεντώσουμε την σπονδυλική στήλη και θα αυξήσουμε την ελαστικότητά της ή μπορεί και να επικεντρωθούμε σε κάποια συγκεκριμένη περιοχή στο σώμα.

Επίσης ένα μάθημα περιλαμβάνει και διαλογισμό, μάντρας, πραναγιάμα και διάφορα μούντρας. Συνηθίζεται όσοι ακολουθούν τις πρακτικές της Κουνταλίνι yoga να φορούν λευκά ρούχα. Ταιριάζει σε όσους θέλουν εκτός από σωματική ευεξία και πνευματική ανύψωση καθώς είναι από τα πιο εξελιγμένα πνευματικά είδη γιόγκα.

ChiKung

Η λέξη chikung, σημαίνει η κυριαρχία του chi, της ζωτικής ενέργειας. Είναι μια αρχαία Κινέζικη τεχνική που έχει υπάρξει χωρίς διακοπή κι έχει διδαχτεί και χρησιμοποιηθεί για χιλιάδες χρόνια από πάρα πολλούς ανθρώπους. Κι ενώ υπάρχουν εκατοντάδες φόρμες για να δουλέψει κανείς, όλες οι φόρμες βοηθάνε στην καλή μας υγεία, την αρμονική κυκλοφορία της ενέργειας στο σώμα, την μακροβιότητα, την ζωτικότητα, την βαθιά ενεργειακή θρέψη των εσωτερικών μας οργάνων, καθώς και την καλλιέργεια της πνευματικής μας ενέργειας για διαλογιστικούς σκοπούς.

Κάνοντας chikung δουλεύουμε με το κεντρικό ενεργειακό κανάλι του σώματος, το avadhuta nadi (uma channel), από το οποίο γεννήθηκαν όλα τα υπόλοιπα ενεργειακά κέντρα στο σώμα μας (μεσημβρινοί, chakra, αιθερικό/ονειρικό/αστρικό σώμα για να αναφέρουμε μερικά από αυτά). Καταλαβαίνουμε εύκολα ότι αυτό το κανάλι είναι το πιο σημαντικό μιας και όλο το ενεργειακό μας σώμα έχει την ρίζα του σε αυτό, το οποίο συνδέεται με τα πάντα.

Το avadhuta nadi χωρίζεται σε τρία κέντρα:

  1. Το Jing, τέσσερα δάχτυλα κάτω από το αφαλό όπου εκεί μεταβολίζεται η ενέργεια.
  2. Το chi, στο κέντρο του στήθους όπου εδώ ελέγχεται η πιο λεπτοφυής ενέργεια.
  3. Και το chen, στο κέντρο του κεφαλιού όπου ελέγχεται η πνευματική ενέργεια.

Όταν λοιπόν καλλιεργούμε αυτό το κανάλι, δουλεύουμε και στα τρία αυτά επίπεδα (dantian), αποκτώντας μια πιο ολοκληρωμένη εμπειρία όσων αφορά το συνειδητό με το ασυνείδητο, την ψυχή με το σώμα.

Γι’ αυτό και το chikung είναι μια πολύ καλή υποστήριξη για την απελευθέρωση, γιατί η ίδια η ενέργειά μας θα μας βοηθήσει να έχουμε πιο ολοκληρωμένες εμπειρίες, να είμαστε πιο χαρούμενοι κι ευτυχισμένοι μέσα στον κόσμο.

Aerial Yoga

Στην Aerial yoga καλείται κανείς να εκτελέσει τις κλασικές στάσεις της yoga, χωρίς βέβαια να ξεχνάει και τις απαραίτητες αναπνοές. Παράλληλα πραγματοποιεί ακροβατικές κινήσεις με τη βοήθεια μιας αιώρας. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ειδικό πανί, εξαιρετικά ανθεκτικό (αντέχει πολύ μεγάλο βάρος), μήκους 6 μέτρων και πλάτους 2 μέτρων. Είναι το ίδιο με αυτό που χρησιμοποιείται και στα εναέρια ακροβατικά.

Θεραπείες ρεφλεξολογίας με την μέθοδο Sat Guru Charan

Στο Sat Guru Charan το βασικό χαρακτηριστικό είναι η παρατηρητική προσέγγιση: αν δεν μπούμε σε κατάσταση συνειδητότητας, η μάλαξη θα γίνει ένας από τους πολλούς πιθανούς συνηθισμένους χειρισμούς, που είναι χωρίς αμφιβολία αποτελεσματικοί αλλά δεν επιτρέπουν τη δημιουργία μιας έντονης και ενσυνείδητης σχέσης ανάμεσα στον θεραπευτή και τον πάσχοντα. Το Sat Guru Charan δεν είναι μόνο μια μάλαξη αλλά μια ολιστική θεραπεία που επιτρέπει μια σφαιρική ανανέωση του θεραπευμένου και κάνει το θεραπευτή «πλουσιότερο».

Yoga για εγκύους

Η yoga για εγκύους μπορεί να ξεκινήσει από τον πρώτο μήνα. Δίνεται η δυνατότητα στην έγκυο να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του σώματος της. Με τις κατάλληλες αναπνοές, θα συμβάλει στα μέγιστα στην καλύτερη οξυγόνωση και θρέψη του εμβρύου. Η yoga σαν ένα ολιστικό σύστημα αγγίζει όλα τα επίπεδα της ύπαρξης της γυναίκας και του εμβρύου.

Στόχος των μαθημάτων είναι να προετοιμάσουν σωματικά την έγκυο για τις μεταβολές της εγκυμοσύνης αλλά και την διαδικασία του τοκετού. Η Χάθα yoga εκμηδενίζει τους πόνους και τις μικροενοχλήσεις της εγκυμοσύνης στην σπονδυλική στήλη και τα άκρα, μειώνει τα οιδήματα, τα μουδιάσματα, τις κράμπες και ελέγχει την αύξηση του βάρους.  Βοηθά την μήτρα να δυναμώσει (λόγω σωστής αιμάτωσης) και το έμβρυο να πάρει σωστή θέση για τον τοκετό. Εκπαιδεύει την έγκυο να χαλαρώνει και να χρησιμοποιεί τις αναπνοές σωστά, γνώσεις σημαντικές για την έκβαση του τοκετού αλλά και για την μετέπειτα ζωή της. Ρυθμίζει την δυσκοιλιότητα, τις αϋπνίες, τα νεύρα και τις συναισθηματικές μεταπτώσεις. Μπορεί να εκτελεί συγκεκριμένες τεχνικές, που αφορούν εγκύους, εφόσον η εγκυμοσύνη δεν παρουσιάζει προβλήματα και η έγκυος έχει αυτοέλεγχο.

Join event

You will receive a confirmation e-mail once you click send. If not, please check your spam folder and mark the e-mail as safe.